Entry : 34

 Sebelum musim panas bermula, saya perlu petik semua daun ulam. Ini saya petik daun kadus, daun pengaga Jepun (mitsuba), pucuk daun kari dan daun pucuk ubi (diberi kawan). Saya jadikan masak lemak pedas tempoyak daun. Beberapa anak2 muda dari Indonesia datang bawa rojak (petis Jawa) dan popia. Saya tambah dgn nasi kacang dan pengat ubi kayu). Tempoyak itu taklah kuat sangat bau durian sebab ada yg tak kuat makan durian tapi akhirnya semua tinggal sedikit. Sengaja saya buat makan ramai2 sebab kalau makan sendiri mesti tak habis dan lauk2 Melayu masak lebih2 baru terasa rempah sarinya.




Haiku :
Having ulam dish
with lots of spicy blacan
Food without borders.
..........

No comments:

Post a Comment

Entry 35 : Kameyama

  Recently, I went to visit Ayumi in Kameyama, Mie Pref. Actually, this is my 3rd visit since she moved to this mountainous village. The fir...